De beste klimtouwen voor hal en rots
Veiligheid moet altijd op de eerste plaats komen bij het klimmen - en daarbij is een robuust, goed onderhouden klimtouw essentieel, aangezien je er tijdens het klimmen op vertrouwt. Over het algemeen moet een klimtouw scheur vast en zeer slijtvast zijn. Robuuste kunststofvezels zorgen ervoor dat de slijtage van het touw bij correct gebruik minimaal is bij contact met rotsen en karabiners.
Of je nu een enkel touw, half touw of tweelingtouw nodig hebt, hangt af van of je het klimtouw wilt gebruiken voor sportklimmen in de hal of voor tochten op rotsen:
- Enkeltouwen: Enkeltouwen worden meestal gebruikt bij sportklimmen in de hal of in de klimhal, maar ook bij ijsklimmen of alpinisme. Ze hebben een diameter van ongeveer 8,5 mm tot 10,5 mm en zijn bijzonder robuust en duurzaam. Enkeltouwen worden gebruikt bij het klimmen en zekeren in enkele lijn; de bediening is daarom eenvoudig. Enkeltouwen worden gemarkeerd met een "1" op de touwband.
- Halftouwen: Halftouwen zijn dunner dan enkeltouwen. Ze worden voornamelijk gebruikt bij traditioneel klimmen, alpinisme en ijsklimmen en worden gebruikt in dubbele lijn. Dit betekent dat de voorklimmer wordt gezekerd met twee dunne klimtouwen. Het is echter mogelijk om met het halftouw twee volgers te zekeren, één aan elk touw. Halftouwen hebben meestal een diameter van 7,5 tot 9 millimeter en worden gemarkeerd met een "1/2" symbool.
- Tweelingtouwen: Tweelingtouwen zijn met een diameter van ongeveer 7 tot 8,5 millimeter de dunste van de hier vermelde touwen. Ze worden gebruikt bij alpinisme in moeilijk terrein. Ze mogen alleen in dubbele lijn worden gebruikt, wat betekent dat ze altijd in dezelfde tussenbeveiligingen moeten worden ingehaakt en dat slechts één volger ermee mag worden gezekerd. Door het redundante gebruik van het tweede touw bieden tweelingtouwen een grote veiligheidsmarge. Tweelingtouwen worden gemarkeerd met een "oneindigheidsymbool" (liggende acht).
Tip: Als beginnende klimmer ben je goed af met een iets dikker enkeltouw (diameter 9,5 mm en hoger). Het biedt voldoende veiligheidsmarge. Voor gevorderde klimmers die vooral lange routes buiten willen klimmen, raden we klimtouwen aan met een diameter van ongeveer 8,7 tot 9,2 millimeter.
Dynamische klimtouwen vs. statische touwen
Voor de klimsport worden zogenaamde dynamische touwen gebruikt. Ze hebben een rek van ongeveer 7 tot 10%. Deze gebruiksrek is nodig om de impact van een val voldoende te verminderen en zo blessures te voorkomen. De hieronder beschreven klimtouwen zijn dus allemaal dynamische touwen.
De touwen die in de volksmond statische touwen worden genoemd, zijn eigenlijk "kernmanteltouwen met weinig rek volgens EN-norm 1891" en hebben een rek van maximaal 5%. Voor klimmers is dat niet voldoende - je mag dit soort touw nooit gebruiken om te klimmen! Statische touwen worden in bergsport gebruikt als vast touw of voor het transport van materiaal.
Klimtouw: lengte en diameter
De lengte van je klimtouw hangt af van de geplande toepassing en de lengte en aard van de geplande klimroutes. Voor klimmen in de hal hebben touwen van 50 tot 60 meter lengte zich over het algemeen bewezen. Bij sportklimmen hangt het sterk af van het gebied; je hebt hier mogelijk ook een klimtouw van 70, 80 of 100 meter nodig. Halve en tweelingtouwen worden meestal verkocht in lengtes van 50 of 60 meter.
Voor de diameter van het touw geldt: Hoe groter de diameter van het touw, hoe meer veiligheidsmarges het biedt - tegelijkertijd wordt het touw echter zwaarder en mogelijk lastiger te hanteren. Voor beginnende klimmers raden we een touwdiameter aan van 9,5 tot 10 millimeter. Als gevorderde klimmer kies je meestal voor een dunner klimtouw, omdat je daarmee meer op het gewicht kunt letten.
Binnen versus buiten: Heb ik een geïmpregneerd touw nodig?
Ben je van plan om veel buiten te klimmen met je klimtouw? Dan wordt het blootgesteld aan verschillende weersinvloeden: vocht, UV-straling, zand en stof. Vooral het fijnste stof en vuildeeltjes kunnen in combinatie met vocht in het touw doordringen en het beschadigen. Bedenk dat de impact van een nat touw bij een val aanzienlijk wordt verminderd! Daarom moet een puur "buitentouw" geïmpregneerd zijn. Een puur binnentouw, dat wil zeggen dat je het alleen in de hal of hoogstens in de klimtuin op droge dagen gebruikt, heeft geen impregnering nodig.
Tip: Of het nu in de hal of op de rots is - voor het transport, de opslag en het vereenvoudigde hanteren van je klimtouw tijdens het klimmen, heeft een touwzak zich bewezen. In principe is dit een zeil dat je onder je klimtouw kunt leggen en dat je kunt omvormen tot een tas of rugzak door het samen te vouwen.
Wanneer moet ik een klimtouw vervangen?
Zelfs als je je touw nauwelijks of helemaal niet hebt gebruikt, moeten klimtouwen na tien jaar worden vervangen. De reden hiervoor is dat de kunststofvezels in het touw "verouderen" en broos worden. Als je touw regelmatig wordt gebruikt en ook al diverse vallen heeft opgevangen, is de levensduur aanzienlijk verminderd. Experts praten hier over één tot vijf jaar, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Dit vereist de juiste opslag. In elk geval moet je het touw vervangen als er zichtbare of voelbare beschadigingen aan de kern zijn.