Met meer dan 45 jaar ervaring heeft W. L. Gore zich duidelijk gevestigd als marktleider op het gebied van functioneel en weerbestendig textiel. Met Gore Active, Gore-Tex Paclite® en Gore-Tex Pro vinden buitensporters gespecialiseerde oplossingen voor veeleisende toepassingen in weer en wind. Het nieuwste paard van stal: het nieuwe polyethyleen (ePE) membraan.

Wat en wie is Gore-Tex?

Gore-Tex is een functioneel materiaal voor outdoorkleding en -uitrusting dat in 1976 voor het eerst op de markt werd gebracht. Het hart van alle Gore-Tex stoffen is een flinterdun membraan van PTFE (polytetrafluorethyleen of "Teflon") of, sinds 2022, in sommige gevallen ook van geëxpandeerd (uitgerekt) polyethyleen (ePE).


Het microporeuze Gore-Tex membraan is in meer dan 45 jaar meerdere keren verder ontwikkeld en gespecialiseerd in de vorm van verschillende laminaten voor verschillende toepassingsgebieden. De laatste jaren ligt de nadruk sterk op de ontwikkeling van een meelkoolstofvrij alternatief voor het ePTFE-membraan. Dit is gelukt met ePE (geëxpandeerd polyethyleen), maar het conventionele PTFE-membraan blijft op de markt.


De fabrikant W. L. Gore & Associates (Gore) combineert het Gore-Tex membraan met hoogwaardig textiel tot waterdichte en ademende stoffen, die vervolgens door bijna alle grote merken onder een licentiemodel tot outdoorkleding worden verwerkt. Hier gelden strenge productie- en kwaliteitsnormen.


Wat betekent "by Gore-Tex Labs Windstopper"?

Sinds de herfst van 2018 identificeert het witte Gore-Tex label een onafhankelijke technologie in het productportfolio van W.L. Gore. & Associates. Hiermee worden alle functionele materialen en technologieën van Gore die niet waterdicht zijn, maar "slechts" waterafstotend, samengevat onder één label. Hieronder vallen isolatie, softshell en nog veel meer. Comfort en functionaliteit staan centraal.


Het bekendste productvoorbeeld onder het witte label is ongetwijfeld Gore Windstopper. Sinds de herfst van 2023 geeft het populaire materiaal zijn naam aan het hele assortiment: de naam "by Gore-Tex Labs Windstopper" vervangt het merk "Gore-Tex Infinium".


Hoe kun je het verschil zien?

De twee technologieën Gore-Tex en "by Gore-Tex Labs Windstopper" zijn te herkennen aan twee verschillende labels. Deze labels worden aan nieuwe producten bevestigd in de vorm van hangende labels.

  • Zwart: Identificeert de "klassieke" Gore-Tex productlijn van waterdichte, winddichte en ademende technologieën onder de slogan "houdt je gegarandeerd droog".
  • Wit: Identificeert alle functionele technologieën van Gore die niet waterdicht maar waterafstotend zijn.

Wat kenmerkt kleding met een Gore-Tex membraan?

Elk Gore-Tex membraan is zeer dun, gegarandeerd permanent waterdicht, winddicht, ademend en robuust. Alle naden zijn gelast met een speciale naadband, zodat zelfs gaatjes en naadranden de functionaliteit niet beperken. Afhankelijk van de technologie zijn de membranen op verschillende manieren geoptimaliseerd voor bepaalde eigenschappen en gebruiksgebieden.


Het nieuwe membraan: Gore-Tex ePE in beeld

Geëxpandeerd polyethyleen (ePE) is een minder milieubelastende kunststof die kan worden gebruikt om lichte, dunne maar toch sterke en robuuste membranen te maken. Aan Gore's zoektocht naar een PFC-vrij alternatief voor ePTFE werden zeer hoge eisen gesteld.


"De introductie van het ePE-membraan als aanvullende productlijn wordt beschouwd als een mijlpaal in het doel om blijvend hoge functionaliteit te combineren met duurzaamheid."


Het "nieuwe Gore-Tex membraan" is permanent waterdicht, zeer goed ademend, absoluut winddicht en toch duurzaam. Kleding met een ePE-membraan heeft ook een lagere CO2-voetafdruk (volgens HiggMSI).


Gore rechtvaardigt dit met de lage materiaalmassa van het microporeuze membraan en de gerichte combinatie met geselecteerd textiel bij de verdere verwerking. Draagstoffen zijn gemaakt van gerecyclede materialen, gesponnen vezel geverfd of ongeverfd. De stoffen en kledingstukken zijn ook vrij van fluorkoolstoffen gedurende hun hele levenscyclus.

Welke Gore-Tex productklassen zijn er?

De fabrikant W. L. Gore & Associates biedt zes verschillende productklassen en technologieën aan onder de paraplu van het zwarte Gore-Tex logo voor permanent winddichte, waterdichte en ademende weerbeschermende kleding in de outdoorsector.


Informatie over alle technologieën die op een product worden gebruikt, wordt meestal gegeven door informatie van de fabrikant en hanglabels op het kledingstuk.


Gore-Tex kledingtechnologieën

  • Gore-Tex
  • Gore-Tex Pro
  • Gore-Tex Performance
  • Gore-Tex Actief
  • Gore-Tex Paclite
  • Gore-Tex Paclite Plus

Gore-Tex en Gore-Tex Performance: wat is het verschil?

De term "Gore-Tex" verwijst meestal naar de standaardversie van het membraan, dat geschikt is voor een zeer breed, alledaags scala aan toepassingen: Overal waar de gespecialiseerde voordelen van Gore-Tex Active, Pro, Paclite of Paclite Plus niet essentieel zijn, is het standaard membraan een zeer functioneel en meestal goedkoper alternatief. Veel producten in deze categorie zijn nu voorzien van een PFC-vrije DWR-impregnatie.


Gore-Tex Performance is speciaal ontwikkeld voor outdoorkleding - voor trekking, wandelen, bergbeklimmen of freeriden. De focus ligt hier op optimale bescherming tegen het weer in zeer, zeer natte omstandigheden.


Wat is Gore-Tex Pro?

Gore-Tex Pro is ontwikkeld voor hoge eisen en is bedoeld voor technische kleding voor gebruik in de bergen, expedities, bergbeklimmen of ijsklimmen. De nadruk van het materiaal ligt op de hoge duurzaamheid, die - in combinatie met een zeer laag materiaalgewicht - Gore-Tex Pro bijzonder interessant maakt voor zeer technische outdoorkleding.


"Gore-Tex Pro is altijd ideaal als je slijtvaste, betrouwbare hardshells met hoge prestaties nodig hebt."


Het is ook extreem ademend, wat vooral belangrijk is bij zware beklimmingen. De outdoormerken combineren het membraan met geraffineerde pasvormen en doordachte details om bijzonder functionele kleding voor bescherming tegen het weer te creëren.

Wat is Gore-Tex Active?

Bij Gore Active ligt de nadruk op minder gewicht en meer ademend vermogen, wat vooral belangrijk is bij grote fysieke inspanningen zoals trailrunning of skitochten. Vooral bij intensief sporten wil je niet het gevoel hebben dat je een plastic zak draagt.


Het principe van het Active membraan is "gegarandeerd waterdicht, winddicht en extreem dampdoorlatend". Het membraan is dunner dan in Gore-Tex en Gore-Tex Pro producten en voert lichaamsvocht daarom efficiënter af. Dit gaat echter ten koste van de duurzaamheid.


"Gore Active is ideaal als een minimaal gewicht en pakformaat belangrijk zijn."


Gore Active is vooral bedoeld voor de sector met hoge activiteit, waar geen extra ruime zakken, binnenzakken of afdekstrips nodig zijn. Het gaat hier om een uitrusting met een optimaal gewicht volgens het motto 'less is more'. Gore Active wordt uitsluitend verwerkt als een drielaags laminaat. De binnenvoering is aangenaam en comfortabel om naast de huid te dragen.

Wat is Gore-Tex Paclite en Paclite Plus?

Bij Paclite-producten neemt een beschermende laag aan de binnenkant van het membraan de functie van de voering over. De op deze manier "uitgespaarde" textiellaag beperkt het gewicht en de pakmaat tot een minimum. Het verhoogt ook het ademend vermogen van de kleding.