Campingfornuis met gas
Gasfornuizen zijn ideaal voor trektochten, fietstochten en gezellige kampeeruitstapjes. Ze zijn betaalbaar en presteren goed. Het bedienen van een klassiek gasfornuis is ook erg eenvoudig: draai of klik de branderkop en de gaspatroon samen en je kunt beginnen! Met de gaskraan kun je de vlam heel nauwkeurig regelen.Er zijn ook verschillen in de gaspatronen die gebruikt moeten worden, die meer of minder ruimte innemen, afhankelijk van het model. Afhankelijk van het fornuis heb je prikcartouches, ventiel-schroefcartouches of ventiel-klembandcartouches CV (Campingaz) nodig. Deze zijn echter niet overal ter wereld even goed verkrijgbaar. Een adapter kan helpen om het fornuis met beide soorten te gebruiken.
Tip: Als je de gasfornuis bij koude temperaturen of in de winter wilt gebruiken, kun je in plaats van de klassieke butaan-propaan mengpatronen bijvoorbeeld speciaal wintergas van Primus gebruiken.
Campingfornuis zonder gas en elektriciteit
Campingfornuizen met hout en Esbit
Als je minimalistisch bent in termen van gewicht en pakmaat, het maximale kampeeravontuur in het wild wilt ervaren of beperkte bagagecapaciteit hebt, dan zijn zogenaamde hobo-kooktoestellen en Esbit-kooktoestellen de juiste keuze voor jou.Hobo-kooktoestellen van Bushcraft Essentials hebben bijvoorbeeld een zeer compacte pakmaat en kunnen worden gestookt met alle brandbare materialen die in de natuur te vinden zijn, zoals hout/takken, bladeren of struikgewas. Esbit-kooktoestellen zijn ook klein en licht, maar kunnen alleen worden gebruikt met de gelijknamige vaste brandstof.
Campingfornuis met spiritus
Spiritusbranders zijn veelzijdig inzetbaar, of het nu gaat om kamperen, trektochten, bikepacking, wandelen of andere buitenactiviteiten. Spiritusbranders hebben ten opzichte van gas- of benzinebranders het voordeel dat ze veel eenvoudiger te bedienen zijn. Bovendien hebben ze geen speciaal onderhoud nodig, omdat ze zeer eenvoudig zijn ontworpen.
Spiritus is wereldwijd probleemloos verkrijgbaar en je hoeft niet wanhopig op zoek te gaan naar de juiste gaspatroon.Speciale vorm: stormkokers
Stormkokers zijn een speciale vorm van campingfornuizen op spiritus en zijn bijzonder interessant voor kampeerders in slecht weer. Als campingfornuissets zijn ze ontworpen voor één tot twee of drie tot vier personen. Naast de brander en de windscherm kunnen de bijbehorende potten, pannen, tangen en/of waterketels perfect in elkaar worden opgeborgen voor een zo klein mogelijk pakvolume. De campingfornuizen vereisen weinig onderhoud en zijn gemakkelijk schoon te maken.
Campingfornuis met benzine
Benzinebranders (of multifuelbranders) verschillen qua uiterlijk nauwelijks van gasfornuizen met een externe leiding en scoren goed bij het gebruik van grote potten vanwege hun stabiele stand. De campingfornuizen kunnen worden gebruikt met benzine, petroleum, diesel en - afhankelijk van het model - gas. Ongeacht de bestemming vind je vrijwel overal een geschikte brandstofbron. Multifuelbranders branden meestal krachtig en presteren ook goed bij extreme kou, waarbij benzine de beste verwarmingscapaciteit heeft.
- Let op: bij het gebruik van diesel of petroleum moet je voorzichtig zijn vanwege de rookontwikkeling. In caravans, hutten of in de voortent kan dit soms problematisch zijn.
Twee-pits campingfornuis
Twee-pits campingfornuizen zijn ideaal voor clubuitjes, familiecampings of sportieve weekenden met auto-ondersteuning, waarbij het minder belangrijk is om het gewicht en de pakmaat te minimaliseren. Het gaat er vooral om de hongerige kampeerders van eten te voorzien. Als je op zoek bent naar een volwaardige kookmogelijkheid voor meerdere grote potten, kun je niet om een campingfornuis met meer dan één kookplaat heen. Ook outdoor-gourmets die graag uitgebreid koken tijdens het kamperen, waarderen een twee-pits campingfornuis.
Fornuizen met meerdere pits zijn meestal gasfornuizen, maar er zijn verschillen. Sommige modellen kunnen probleemloos worden gebruikt met gangbare grote gasflessen, terwijl andere zijn ontworpen voor speciale flessen met vloeibaar gas van Primus of Campingaz en een aparte adapter of drukregelaar nodig hebben voor gebruik met butaangasflessen.
Kook je voornamelijk buiten, dan beschermt een geïntegreerd windscherm ook de kookplaten aan de zijkant. Op deze manier kook je efficiënter, wat tegelijkertijd brandstof bespaart.
1-pits campingfornuis
1-pits campingfornuizen overtuigen met een relatief klein formaat, licht gewicht en een zeer flexibel toepassingsgebied. De belangrijkste verschillen bij het kiezen van het juiste campingfornuis zijn voornamelijk de brandstof en het ontwerp.
- Tip: als je graag met grotere potten kookt op een 1-pits fornuis, kijk dan uit naar een model met een externe brandstofleiding. Door het lage zwaartepunt en grotere standvlakken zijn dergelijke campingfornuizen stabieler dan diegene die rechtstreeks op de gaspatroon worden geplaatst of geschroefd.
Gewicht & formaat: klein, licht, opvouwbaar
Kamperen ja, koken nee? Als je 's ochtends niet meer nodig hebt dan een espresso of een kopje thee, kun je ook uit de voeten met een klein campingfornuis. Vanwege het ongecompliceerde gebruik, de relatief lage kosten en de goede prestaties raden we je in dat geval toch aan om te kiezen voor de betrouwbare en eerder beschreven 1-pits gasfornuis voor een kleine campingkeuken. Deze is ook de betere keuze als je op zoek bent naar een licht campingfornuis.Als je op zoek bent naar een ultralicht campingfornuis, raden we je modellen van Jetboil of Soto aan. Ze wegen slechts 40 tot 100 gram en vereisen een gaspatroon die echter lang meegaat. Hobo- en Esbitkachels kunnen vanwege hun minimalistische constructie ook als lichte tot ultralichte kachels worden beschouwd, maar ze hebben veel brandhout of Esbits nodig en zijn aanzienlijk minder efficiënt dan gasfornuizen.
Opvouwbare campingfornuizen vind je bij Bergzeit voornamelijk in de categorie barbecue. Ze zijn compact verpakt of op zijn minst inklapbaar, zoals meestal het geval is bij alle outdoor-kachels.
Handige accessoires voor campingfornuizen
Als je buiten kookt, beschermen hitte-reflectoren niet alleen de grond, maar reflecteren ze ook een deel van de warmte naar de kookpot. Dit maakt de kooker efficiënter en bespaart energie. Hetzelfde geldt voor de windscherm, die je ook apart kunt aanschaffen en in de Bergzeit-winkel onder de categorie campingfornuisaccessoires vindt, samen met vele andere aanvullende en vervangende onderdelen.
FAQs
Welke campingkoker voor wandelen en trektochten?
Voor hut- of meerdaagse wandelingen en trektochten raden we je zeker aan om een campingkoker met gaspatroon te gebruiken. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend, ze zijn gemakkelijk te gebruiken en de grootte en het gewicht zijn meestal ook gemakkelijker te hanteren.