Als de schoen blijft schuren, activeert de huid zijn beschermingsmechanisme - het resultaat is een blaar op de voet. Nu moet je het juiste doen om te voorkomen dat de aandoening erger wordt. De volgende tips van gezondheidsexpert Basti Fiedler helpen je om blaren op je voeten op de juiste manier te behandelen.


Welke preventieve maatregelen je ook hebt genomen en hoe vaak je je wandelschoenen of skischoenen ook hebt gedragen - soms heb je gewoon pech en krijg je toch een blaar op je voet. Het is begrijpelijk dat je er snel vanaf wilt, maar je moet er wel voor zorgen dat je het goed behandelt. Afhankelijk van hoe ernstig de plaatselijke reactie is, zijn er verschillende opties.

Kleine blaren op de voet behandelen

Als je tijdens de tocht de eerste tekenen van een dreigende blaar op je voet voelt, zoals lichte pijn, wrijving of roodheid, kan je het gebied intapen om wrijving te minimaliseren. Je kunt een stevigere tape gebruiken (bijvoorbeeld Leukotape van de apotheek) of speciale blaarpleisters. Dit kan verlichting geven, vooral bij kleinere blaren of beginnende blaren, en is vaak voldoende voor behandeling.


Een eenvoudige tape heeft het voordeel dat het iets goedkoper is dan blarenpleisters en minder dik is. Het heeft echter het nadeel dat het soms de onderliggende huid afscheurt als het wordt verwijderd. Dit kan erg onaangenaam zijn, vooral als zich daarbij een echte met vocht gevulde blaar vormt. De open wond vormt dan de perfecte voedingsbodem voor ontstekingen.

Speciale blaarpleisters hebben het voordeel dat ze de wond mooi opvangen en de wrijving aanzienlijk verminderen. Nadeel: ze zijn iets duurder. Een ander voordeel is echter dat je de pleisters op de blaar kunt laten zitten tot ze er vanzelf afvallen. Tegen die tijd is de blaar op de voet meestal al genezen, zodat de huid niet afscheurt en er geen nieuwe wond ontstaat.

Welke huismiddeltjes helpen bij blaren op de voeten?

Als je online zoekt naar huismiddeltjes voor blaren, kom je een heleboel suggesties tegen. Van appelciderazijn tot aloë vera, tea tree olie en Epsomzout, er zijn talloze suggesties. Wat ze allemaal gemeen hebben is het idee om de blaar te desinfecteren of uit te drogen. Persoonlijk ben ik er voorstander van om de blaren droog te zwachtelen of een blarenpleister te gebruiken om te beschermen tegen mogelijke infectie. Natuurlijk hebben huismiddeltjes zoals kamillethee een reinigende werking en kunnen ze helpen - maar ik zou afzien van het weken van blaren in een huismiddeltje en hopen op snellere genezing.


Een blaar op de voet doorprikken of niet?

Bij zeer grote en zeer pijnlijke blaren op de voet zijn zelfs blarenpleisters vaak niet meer voldoende en moet je een beslissing nemen. Of je doet het rustig aan met jezelf of je voet, of je geeft de blaar een lans. Hoewel dit meestal de beste verlichting biedt, bestaat er een risico op ontsteking en daarom moet je het risico in elk individueel geval zorgvuldig afwegen.


Dus moet je een blaar openmaken tijdens het skiën, hardlopen of wandelen? Waar mogelijk moet je de blaarpleisterroute kiezen om infectie te voorkomen!


Een blaar op de juiste manier doorprikken

Je moet blaren zo steriel mogelijk behandelen om infectie te voorkomen. Het is daarom essentieel om steriele naalden, schoon desinfectiemiddel en steriele verbanden te gebruiken. Idealiter moet je als volgt te werk gaan bij het doorprikken van de blaar - als dit onvermijdelijk is.

  1. Desinfecteer het huidgebied
    Besproei het gebied rond de blaar royaal met ontsmettingsspray uit de EHBO-doos. Vanaf nu is dit gebied verboden voor vingers en mag het alleen worden aangeraakt met steriele voorwerpen.
  2. Open de blaar
    Gebruik vervolgens een steriele wegwerpnaald (bijvoorbeeld verkrijgbaar bij de apotheek) om de blaar aan de onderrand te openen.
  3. Leeg de blaar
    Om de vloeistof te legen neem je een steriel wattenstaafje uit de EHBO-doos en verspreid je hiermee de vloeistof naar het geopende gebied. Herhaal deze stap indien nodig.
  4. Breng het verband aan
    Verband de wond nu - bij voorkeur met een blarenpleister, ten eerste omdat die steriel is en ten tweede omdat die stoffen bevat die de wondgenezing bevorderen. Afhankelijk van de grootte en positie kan de pleister worden vastgezet met extra tape of een klein verband. Zorg ervoor dat er geen nieuwe schaafwonden ontstaan.

Tijdens een tocht moet je vaak improviseren. Het is belangrijk om te weten dat het risico op infectie aanzienlijk toeneemt bij elke improvisatie (bijv. een naald verhit met een aansteker).


Let op: In geen geval de huid van de blaar verwijderen na het prikken! Deze dient nog steeds als beschermlaag. Ten eerste beschermt het de onderliggende huid tegen mechanische belasting en dus tegen pijn en ten tweede tegen ontsteking. Je moet indien mogelijk ook het gebruik van crèmes, zalven enz. vermijden. Aan de ene kant verzachten deze de huid verder en aan de andere kant creëert het vocht een goede voedingsbodem voor bacteriën. Waar mogelijk moet je tijdens meerdaagse tochten je voeten 's avonds afdrogen - dit geeft de huid de kans om te herstellen.


Het is het beste om in de eerste plaats geen blaren te krijgen...

... dus neem voorzorgsmaatregelen. Want er zijn natuurlijk een paar dingen waar je op kunt letten. Tips hierover vind je in ons artikel Blaren voorkomen.


Wat moet je doen als je een open of gebarsten blaar op je voet hebt?

In principe is een open blaar een potentiële bron van infectie, omdat de natuurlijke beschermlaag van de huid is verwijderd en deze zichzelf moet herstellen. Als de blaar klein is, is een goede desinfectie en vervolgens een schone pleister of een geschikte blaarpleister meestal voldoende. De situatie is anders bij hele grote blaren. Als deze opengaan en er grote open plekken zijn, moet je uit voorzorg een arts raadplegen voor een professioneel wondverband - vooral als je al bestaande aandoeningen hebt zoals diabetes met een hoog infectierisico.


Blaar op voet geneest niet of loopt steeds weer vol

Als de blaar op je voet zich blijft opvullen, lijkt er een oorzaak te zijn. Ongeschikt schoeisel, verkeerde gewichtsbelasting of een verkeerde stand van de voet, zoals hallux valgus, kunnen de oorzaak zijn. Bij chronische blaren raad ik daarom ook aan om naar de dokter te gaan om een ernstige oorzaak uit te sluiten. Als je de blaar zelf verwijdert, verhoog je alleen maar het risico op infectie en wordt de onderliggende oorzaak mogelijk niet weggenomen.


Blaar op de voet is ontstoken en/of gezwollen

Je kunt een ontstoken blaar meestal herkennen aan de volgende tekenen:

  • Toenemende pijn (ook voorbij de blaar)
  • Oververhitting van het wondgebied
  • Ernstige roodheid (ook voorbij de blaar)
  • Zwelling van het omringende weefsel
  • Purulente afscheiding

Als deze symptomen optreden, is een goede medische behandeling nodig omdat de infectie zich kan verspreiden. In zeldzame gevallen kan het ook leiden tot septikemie (bloedvergiftiging), wat in extreme gevallen levensbedreigend kan zijn. In het geval van ontstoken blaren is het essentieel om ervoor te zorgen dat het wondverband absoluut steriel is. Je moet de tocht zo snel mogelijk beëindigen en een arts raadplegen. Afhankelijk van de grootte van de blaar kan een chirurgische behandeling van de wond of een antibioticakuur onvermijdelijk zijn.

FAQs over blaren op de voeten

Hoe lang blijft een blaar op de voet zitten?

Het is moeilijk te voorspellen hoe lang het duurt voordat een blaar op de voet genezen is. Kleinere blaren drogen meestal binnen een paar dagen op en genezen snel. Hele grote blaren kunnen langer blijven zitten of helemaal niet genezen zonder ingrijpen als er overmatig veel vocht wordt gevormd.


Waarom jeukt een blaar op de voet soms?

Irritatie van de omliggende huid en de huid over de blaar zelf is meestal verantwoordelijk voor de jeuk. Door de irritatie komen er chemische boodschappers vrij in de huid, die de jeuk veroorzaken.


Mijn blaar op mijn voet klopt: waarom en moet ik me zorgen maken?

Het kloppen zelf is meestal een teken van verhoogde doorbloeding, vaak in combinatie met zwelling in het weefsel. In principe is dit op zich niet erg, vooral niet bij een verse blaas. Toch moet je natuurlijk luisteren naar de signalen van je lichaam en altijd een arts raadplegen als je andere tekenen van infectie opmerkt (roodheid, zwelling, etterige afscheiding, enz.).


Belangrijke medische informatie

Zoals bij alle medische kwesties kan er nooit een garantie worden gegeven - er is altijd een zeker restrisico. Er is ook nooit één juiste behandeling voor elk individueel geval. De hierboven beschreven maatregelen zijn daarom alleen bedoeld als aanbevelingen en hulp. Iedereen moet de verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen beslissingen op de berg.


In de bergen en in afgelegen gebieden moet je bij twijfel altijd de voorzichtiger beslissing nemen, want zelfs kleine kleinigheden zoals een blaar op je voet kunnen een afdaling of de terugtocht onder bepaalde omstandigheden veel moeilijker maken. Afhankelijk van de omstandigheden kun je in een moeilijke of zelfs gevaarlijke situatie terechtkomen. Het is aan jou om voor jezelf en samen met je reisgenoten te beslissen. Geen enkele tocht is zo belangrijk dat je hem moet forceren door je gezondheid op het spel te zetten. En je kunt veel beter van de geplande tocht genieten op een ander moment zonder pijn aan je voeten.