Een paar goed passende en vooral goed ingelopen wandelschoenen is prettig. Als je er lang plezier van wilt hebben, moet je je wandelschoenen regelmatig onderhouden. We leggen in eenvoudige stappen uit hoe je dat doet.


Er wordt wel eens gezegd dat er mensen zijn die hun schoenen niet schoonmaken, maar gewoon nieuwe kopen als ze vies worden. Bij vrijetijdsschoenen is dergelijk gedrag enigszins discutabel, maar bij bergschoenen en wandelschoenen leidt het onvermijdelijk tot blaren. Het is veel duurzamer en ook goedkoper als je goed voor je schoenen zorgt, regelmatig vuil verwijdert - en de juiste zorg besteedt aan het "verzorgen van je wandelschoenen".

Verzorging van wandelschoenen: Belangrijk, maar doe het goed!

Niets flatteert de voeten van een wandelaar meer dan een paar goed onderhouden wandelschoenen - en wandelsokken trouwens ook, maar dat is een ander onderwerp. Iedereen die ooit eens de wat vervelende procedure van het inlopen heeft moeten doorstaan, zou willen dat berg- en outdoorschoenen gewoon eeuwig meegingen! Er zijn maar heel weinig schoenen die eeuwig meegaan, maar met de juiste zorg kunnen wandelschoenen in ieder geval vele dagen toeren.


Hier volgt een korte gids in 5 stappen over wat je kunt verwachten bij het onderhoud van wandelschoenen - details volgen hieronder:

  1. Veters en binnenzool verwijderen
  2. Verwijder vuil van het oppervlak en de zool met een grove borstel.
  3. Maak de buitenkant en binnenkant van de schoenen schoon met lauw water.
  4. Laat de schoenen goed drogen (!)
  5. Wax het leer (aanbrengen en inwerken).
  6. En onthoud altijd: met de juiste verzorging wordt de levensduur van goede bergschoenen aanzienlijk verlengd.

De moeder aller regels: maak wandelschoenen direct na de tocht schoon

Modder, water en nattigheid van buiten, zweet van binnen: Wandelschoenen worden onderweg niet bepaald gespaard. Ongeacht het materiaal is het daarom belangrijk om je schoenen na elk intensief gebruik grondig te reinigen.

Als je onderweg bent: gebruik een borstel om droog vuil te verwijderen, ga ook onder de veters en werk eventueel af met een vochtige spons. Praktische tip: neem een kleine borstel mee in de auto of in je wandelrugzak als je gebruik maakt van het openbaar vervoer om de binnenkant van het voertuig schoon te houden.


Maak wandelschoenen thuis grondig schoon

  1. Verwijder de binnenzool en de veters.
  2. Verwijder het vuil van de buitenkant met een grove borstel en lauw water.
  3. Dan is het tijd om de binnenkant schoon te maken.
    • Om die schoon te maken, giet je gewoon lauw water in de wandelschoenen en voeg je een mild schoonmaakmiddel toe (ideaal: sportwasmiddel).
    • Let op: maak de binnenkant niet schoon met een grove borstel, want dit kan het materiaal beschadigen. Het is beter om een spons of hooguit een zachte borstel te gebruiken.
    • Laat even intrekken en spoel daarna af met lauw (nooit heet!) water.

Overigens: de uitneembare inlegzolen zijn slijtageonderdelen. Inlegzolen absorberen het meeste zweet en staan bloot aan de grootste belasting. Daarom moeten ze regelmatig worden vervangen. Dit is ook goed voor de voet, want versleten en poreuze inlegzolen veroorzaken meer wrijvingspunten en verhogen het risico op blaren.


Wandelschoenen drogen na het wassen

Maar het onderwerp van het verzorgen van wandelschoenen is niet voorbij met de grondige reiniging. Nadat je alle kanten van je wandelschoenen hebt schoongemaakt, is het heel belangrijk om ze goed te laten drogen. Maar laat ze niet direct drogen op warmtebronnen zoals een kachel of oven, wat natuurlijk verleidelijk is omdat het sneller is. Waarom niet? Omdat vooral leren schoenen broos kunnen worden en het materiaal daarna dreigt te scheuren!


Ruimten met droge lucht, zoals stookruimten, of plaatsen met veel zonlicht, zoals balkons, zijn geschikt - zelfs warme winterzon kan wonderen doen. Het beste is om je wandelschoenen te vullen met een beetje keukenrol of krantenpapier, dat je regelmatig vervangt als het doorweekt is.


Maak ze na het drogen indien nodig schoon met een vochtige doek. Je kunt ook kleine hulpmiddelen gebruiken, zoals schoenkussentjes (zoals Boot Banana's)!

De juiste leerverzorging met wax

In onze filialen horen we steeds weer: "Waarom leeronderhoud? Mijn schoenen zijn toch van Gore-Tex?" Een schoen is echter nooit alleen maar van Gore-Tex gemaakt! Hij heeft hooguit een waterdichte voering met Gore-Tex of een ander membraan. De overgrote meerderheid van alle wandelschoenen is voornamelijk gemaakt van leer en textiel. Enerzijds omdat leer van hoge kwaliteit zeer slijtvast en dus duurzaam is. Anderzijds past het zich als geen ander materiaal aan de voet aan. Er worden ook synthetische materialen gebruikt - hierover later meer.


Het oppervlak van het leer kan er heel verschillend uitzien: van glad en getekend tot fijn geruwd, vergelijkbaar met een microvezel. De functie is altijd hetzelfde, namelijk ondersteunen en beschermen. Leer werkt bij elke stap, er vormen zich zachtere plooien op de rolpunten en het materiaal wordt zachter waar het wordt bewogen en gekreukeld. Om te voorkomen dat het uitdroogt en om het soepel te houden, moet het dienovereenkomstig worden verzorgd. Het toverwoord hier is: schoenwax! In tegenstelling tot olie of ledervet maakt wax het leer niet te zacht en blijft het stabiel. Omdat wax het leer echter donkerder maakt en het een "vlekkerig" uiterlijk geeft, zijn er verschillende soorten was voor verschillende soorten leer.


Wax kun je het beste direct met de hand aanbrengen en goed inmasseren. De anders zo dichte massa smelt onder de warmte van de hand en kan ook heel goed in naden of onder oogjes worden gewerkt. Het enige belangrijke is dat je niet te veel wax gebruikt. Want als de poriën verstopt zijn, is de schoen goed verzorgd, maar zijn het ademend vermogen en het klimaat binnenin de schoen meer zoals bij een rubberen laars.


In plaats daarvan is het beter om een paar heel dunne laagjes aan te brengen. Dit is vooral zinvol voor schoenen die heel vaak en in weer en wind worden gedragen.
Tip: als je de veters helemaal verwijdert, kun je het gebied rond de veterogen ook goed waxen.


Nikwax adviseert bijvoorbeeld een conditioner voor leeronderhoud.


Ga voor glad leren schoenen als volgt te werk om de was te verdelen:

  1. Verdeel de wax dun over de schoenen met je vingers of een doek. Let op: niet te dik aanbrengen, anders raken de poriën van het leer verstopt!
  2. Masseer de wax voorzichtig in.
  3. Vervolgens enkele uren laten intrekken

Theoretisch kunnen nubuck en suède schoenen ook behandeld worden met was, maar als je je zorgen maakt over het uiterlijk van je schoenen, moet je ze na het waxen opruwen met een grove borstel.

Ga voor nubuck en suède schoenen als volgt te werk om de was te verdelen:

  1. Smeer de wax dun uit met je vingers of een doek. Let op: ook hier geldt: niet te dik aanbrengen, anders raken de poriën van het leer verstopt!
  2. Masseer de wax voorzichtig in
  3. Laat vervolgens enkele uren intrekken
  4. Ruw het suède op met een grove borstel.
Dit is veel gemakkelijker met zachtere schoenverzorgingsproducten. Het lagere waxgehalte en de geïntegreerde applicator maken het aanbrengen kinderspel. De bescherming duurt echter niet zo lang als bij meer geconcentreerde wassen.

Hoe vaak moet ik mijn wandelschoenen onderhouden?

Onderhoud gebeurt naar behoefte - en in elk geval wanneer de wandelschoen droog aanvoelt. Het is vergelijkbaar met handcrème of lippenbalsem: als de huid al barstjes vertoont, is het te laat - en kun je alleen proberen de genezing te "versnellen" met een overeenkomstige extra inspanning.


De ervaring leert dat wandelschoenen na ongeveer vijf tot acht tochten moeten worden verzorgd.


Wat moet je doen als je wandelschoenen veel textiel bevatten?

Er zijn niet alleen wandelschoenen van leer. Zoals gezegd zijn synthetische wandelschoenen ook populair. De meest voorkomende zijn mengvormen, d.w.z. leren schoenen met inzetstukken van mesh of textiel. Dit zorgt voor meer luchtdoorlaatbaarheid - en minder gewicht.


Textiele inzetstukken kunnen van tijd tot tijd na het schoonmaken een waterdichtmakende spray impregneren. Zo raken ze niet meteen doorweekt van regen, sneeuw en modder. Zuiver synthetische schoenen zijn de absolute uitzondering. Regelmatig reinigen en impregneren is helemaal voldoende.


Conclusie over de verzorging van berg- en wandelschoenen

Zoals we kunnen zien, is het onderhoud van wandelschoenen niet zo moeilijk. Tenminste als je een paar basisregels volgt. Voor een goede reiniging en verzorging heb je niet veel meer nodig dan een schoenborstel, de juiste schoenwax en een vochtige doek. Als je ze op deze manier goed verzorgt, staat niets een lang leven van wandelschoenen, bergschoenen en andere outdoorschoenen in de weg. Overigens moet er in dit verband op worden gewezen dat je bergschoenen en wandelschoenen ook van nieuwe zolen kunt voorzien. Afhankelijk van het type zool kost dit tussen de € 40 en € 80. Als je je schoenen uiteindelijk toch weggooit, is dat je eigen keuze! Wel zonde.