Heeft je drinkfles na verloop van tijd een onaangename geur of hardnekkig vuil ontwikkeld? Maak je geen zorgen, met deze eenvoudige tips & tricks kun je je fles snel en gemakkelijk schoonmaken.


Om te voorkomen dat je drinkfles gaat stinken na veelvuldig gebruik en/of dat er vuil of zelfs schimmel in gaat zitten, moet je hem regelmatig schoonmaken na het sporten of ander gebruik. Het maakt niet uit of het een plastic, roestvrijstalen of aluminium waterfles is - ze moeten allemaal regelmatig worden schoongemaakt. Afhankelijk van de drank die erin zit (bijv. vruchtensap), is gewoon omspoelen met helder water misschien niet genoeg.


In dit artikel lees je hoe je je fles goed schoonmaakt om geurtjes, vuil en schimmel in de toekomst te voorkomen.

Hoe maak ik mijn drinkfles schoon?

Basisreiniging is eenvoudig: regelmatig heet water, een beetje afwasmiddel en af en toe een zachte borstel. Dat werkt goed voor de meeste flessen of drinksystemen van bijvoorbeeld Deuter, Source of Camelbak. Dit verwijdert kleine, alledaagse restjes.


Instructies voor basisreiniging van de drinkfles

  1. Vul met heet water
  2. Doe het deksel op de drinkfles
  3. Sluit goed af en schuden
  4. Giet leeg, borstellen
  5. Droog goed af.

Tip: Gebruik hiervoor een schone en droge theedoek. Vochtige doeken dragen vaak ziektekiemen met zich mee en zijn daarom niet aan te raden. Je kunt ze ook gewoon ondersteboven leggen in een lichte hoek en zonder deksel om te drogen, zodat er lucht bij kan.

Reinigingstabletten voor schone drinkflessen

Voor hardnekkige resten en muffe geurtjes hebben speciale reinigingstabletten voor drinkflessen, bijvoorbeeld Bottle Clean van Sigg, hun waarde bewezen. Bij correct gebruik zijn ze geurloos, smaakloos en antibacterieel.

  • Doe het tablet in de fles met heet water
  • 15 minuten laten inwerken - langer bij sterke vervuiling
  • Goed uitspoelen
  • Verontreinigde deksels zoveel mogelijk demonteren, in een kom doen en op precies dezelfde manier behandelen

Welke huismiddeltjes zijn er om de drinkfles schoon te maken?

Let op: Voordat je huismiddeltjes gebruikt zoals zuiveringszout, rijst, zout en dergelijke, moet je er rekening mee houden dat veel huismiddeltjes gebaseerd zijn op een min of meer sterke mechanische reiniging van je fles. Dit veroorzaakt voornamelijk krassen op plastic flessen, maar kan ook de binnencoating van aluminium flessen losmaken.


Hierdoor kunnen dranken in direct contact komen met het aluminium, wat betekent dat potentieel schadelijke stoffen uit de coating kunnen vrijkomen en gedronken kunnen worden. Zelfs drinkflessen van glas kunnen beschadigd raken door mechanische reiniging. Controleer daarom voordat je je fles schoonmaakt de informatie van de fabrikant op zijn website.


Hoe gebruik ik de meest gebruikte huismiddeltjes?

  • Bakpoeder of baking soda: Baking soda is een beproefd middel, zelfs voor hardnekkige koffieresten. Voeg om schoon te maken een of twee zakjes of theelepels heet water toe aan de fles en wacht. Sluit de fles niet tijdens de inweektijd. Daarna goed uitspoelen. In bijna alle gevallen is het eindresultaat indrukwekkend en zijn zelfs nare geurtjes verdwenen. Deze methode is ook geschikt voor bijna alle materialen. Je moet echter voorzichtig zijn met goedkope kunststoffen.
  • Soda: Dit wordt vaak verward met baking soda en kan ook worden gebruikt om glazen, roestvrijstalen en plastic flessen schoon te maken. Soda is niet geschikt voor aluminium flessen.
  • Gebitsreinigers: Kukident en vergelijkbare reinigingstabletten werken net zo goed als conservatieve reinigingstabletten en zijn geschikt voor plastic, roestvrijstalen, glazen en aluminium flessen.
  • Vaatwastabletten of -poeder: Vul de fles met heet water, wacht een paar uur en spoel daarna goed uit. Gebruik geen borstels op aluminium of plastic vanwege de zouten!
  • Azijn of citroenzuur: Beide hebben een kiemdodende werking en lossen veel vuil op met heet water. Maak in beide gevallen een oplossing met water en laat het inwerken. Gebruik geen azijnessence, want veel plastic, aluminium of zelfs glazen flessen verdragen deze behandeling niet en kunnen beschadigd raken!
  • Grof zout of rijst: Dit is een puur mechanische reinigingsmethode die alleen als laatste redmiddel mag worden gebruikt, aangezien bijna alle materialen worden aangetast. Als je het toch wilt doen, giet er dan eerst een kleine hoeveelheid rijst of zout zonder water in en schud krachtig. Voeg dan wat heet water toe. Wacht een tijdje en schud af en toe.

Hoe maak ik de deksel of het mondstuk van de fles schoon?

Een goede drinkflesdeksel of mondstuk is makkelijk uit elkaar te halen zodat je overal goed bij kunt als je schoonmaakt en er geen vocht of suikerresten achterblijven. Dit zijn namelijk broedplaatsen voor bacteriën en kunnen je gezondheid schaden, bijvoorbeeld door schimmelgroei.


Verwijder bij het schoonmaken van de fles altijd de rubberen afdichting van het deksel en maak deze grondig schoon met heet water en afwasmiddel.


Als je het deksel of mondstuk droogt, zorg er dan voor dat de gedemonteerde onderdelen echt droog zijn voordat je ze weer in elkaar zet. Anders kan er schimmel ontstaan op deze plekken.

Sommige bedrijven zoals Klean Kanteen, Camelbak of Nalgene bieden verschillende deksels in hun assortiment aan om opnieuw aan te schaffen, omdat het meest comfortabele deksel niet altijd het beste schoon te maken is, vooral niet als je op reis bent.


Moet ik de drinkfles ook desinfecteren?

Zeer heet water boven de 80 graden desinfecteert als je de fles er één tot twee minuten in legt. Het water mag echter niet koken, anders kunnen ziektekiemen worden ingesloten door stollend eiwit. Veel schimmelsporen zijn ook erg hittebestendig.


Bovendien kunnen robuuste drinkflessen van polycarbonaat potentieel gevaarlijk BPA afgeven, tenzij ze als BPA-vrij zijn geëtiketteerd. Maar we willen de fles niet steriliseren, we willen ziektekiemen en bacteriën terugbrengen tot een niveau waar ons menselijk immuunsysteem gemakkelijk mee om kan gaan.


⚠️ Wees voorzichtig met heet water!
Niet alle flessen zijn geschikt voor behandeling met heet water. Plastic kan poreus worden door de hitte en vervorming is mogelijk. Ook glas kan barsten.


Daarom: volg altijd de instructies van de fabrikant en gebruik bij twijfel antibacteriële reinigingstabletten!


Kan een drinkfles in de vaatwasser?

Ook hier moet je vooral letten op de instructies van de fabrikant. Net als de meeste andere Tritan flessen, zijn Nalgene flessen vaatwasmachinebestendig (tenzij de fabrikant expliciet anders vermeldt).


Ook al is roestvrij staal bestendig, toch mogen vooral flessen met isolerende werking niet in de vaatwasser. Dit kan het isolerende effect aantasten. Bovendien kan er water in de kieren dringen en schimmelvorming veroorzaken. Veel Thermos flessen vormen een uitzondering.


In de vaatwasser moet je voorzichtig zijn met flessen met opdrukken of gekleurde coatings. Dergelijke ontwerpen zijn meestal bijzonder kwetsbaar.


Reinigen in de vaatwasser gebeurt met heet water, chemisch met tabs of poeder en mechanisch met zout. Vooral dat laatste maakt ook krassen op vaatwasbestendige flessen. Hierdoor worden ze blind en op de lange termijn hebben ook lak en coatings eronder te lijden. En ondanks alle goede prestaties kunnen er zelfs na een vaatwasserbeurt vuilresten achterblijven in kleine openingen, ingewikkelde sluitingen of gewrichten van de drinkfles. Regelmatig met de hand wassen is daarom geen vervanging voor de vaatwasser.


Preventief: Welke drinkfles moet ik kopen?

Je kunt er het beste voor zorgen dat je drinkfles gemakkelijk schoon te maken is als je hem koopt. Let gewoon op het volgende:

  • Grote opening, zoals bij de Nalgene flessen met brede hals
  • Gladde oppervlakken zijn beter dan gegolfde of ruwe oppervlakken
  • Alle onderdelen van de fles moeten gemakkelijk toegankelijk zijn
  • Een eenvoudige sluiting, zoals de Klean Kanteen Reflect

Deze punten maken je leven met de fles makkelijker en dat van bacteriën en ziektekiemen moeilijker.