Gore-Tex kleding moet van tijd tot tijd worden gewassen voor een lange levensduur en optimale functionaliteit. Om ervoor te zorgen dat de functie van Gore-Tex broeken, jassen en handschoenen er niet onder lijdt, zijn er een paar basisregels voor onderhoud die moeten worden gevolgd.


Gore-Tex kleding kan tegen een stootje - ook al krijgen ze meestal veel te verduren in de buitenlucht en wordt er veel vuil op aangetroffen. Maar wat moet je doen als je Gore-Tex regenjas of regenbroek vies wordt of gaat zweten? Voorzichtig met de hand uitspoelen? Gewoon in de wasmachine of kun je ze beter meteen naar de stomerij brengen? Kun je voor het wassen van Gore-Tex gewoon wasmiddel gebruiken of heb je een speciaal sportwasmiddel nodig?

Kan ik Gore-Tex kleding gewoon wassen?

Vuil en vervuiling van het oppervlak door lichaamsolie, zonnebrandcrème en transpiratie kunnen de effectiviteit van het waterafstotende materiaal verminderen, waardoor de functionaliteit en het ademende vermogen van je regenkleding wordt aangetast. Water kan door vuil het buitenmateriaal binnendringen en de stof doordrenken, wat leidt tot meer condensatie in de kleding. Als je Gore-Tex® kleding daarom regelmatig en goed onderhoudt, zorg je voor een optimale werking en een lange levensduur.


Gore-Tex wassen: een handleiding

Bij het onderhoud van Gore-Tex kleding moet je op een paar punten letten. De volgende instructies helpen je daarbij. In principe moet Gore-Tex kleding in de wasmachine worden gewassen op maximaal 40 graden.

 1. Voorbereiding van het wassen. Belangrijk: Sluit alle ritsen en bedek de strips en tapes.
 2. Het juiste wasmiddel kiezen. Er is een heel assortiment functionele wasmiddelen verkrijgbaar bij outdoorwinkels die speciaal zijn ontwikkeld voor technische outdoorkleding en ademende membranen.
 3. Dosering wasmiddel. Over het algemeen raadt de fabrikant Gore aan om weinig wasmiddel te gebruiken bij het onderhoud van zijn membranen en om twee keer voldoende te spoelen.
 4. Wascyclus. Een zacht programma op 20 tot 40 graden is ideaal. Een tweede spoelcyclus zorgt ervoor dat alle wasmiddelresten worden uitgespoeld.
 5. Centrifugeren. Centrifugeer op de laagst mogelijke snelheid.

Let op: fouten bij het wassen van Gore-Tex kleding

Wasmiddelen in poedervorm en producten met wasverzachters, vlekkenverwijderaars of bleekmiddelen zijn ongeschikt voor de verzorging van Gore-Tex kleding. Ze tasten de werking van het membraan aan door de microporiën te verstoppen of het materiaal aan te tasten. Om ongewenste kreuken te voorkomen, wordt aangeraden zo min mogelijk te centrifugeren.

Hoe droog ik Gore-Tex kleding op de juiste manier?

Na het wassen kun je het kledingstuk gewoon aan de lucht laten drogen door het op te hangen aan een kleerhanger of droogrek. De ideale plek hiervoor is uit de buurt van directe hitte en zonlicht.


De DWR van je Gore-Tex regenjas of regenbroek reactiveren

Gore-Tex kleding heeft altijd een DWR (Durable Water Resistant) finish om het buitenmateriaal waterafstotend te maken. Veel Gore-Tex producten gebruiken nog steeds een DWR op basis van fluorkoolstoffen. Dit type impregnering kan heel gemakkelijk worden "gereactiveerd" of "ververst" na de eerste paar wasbeurten, zodat de DWR pas na een aantal wasbeurten volledig hoeft te worden vernieuwd. Hiervoor bestaan drie methoden:

 • Droogtrommel: 20 minuten op lage snelheid en warme temperatuur (rond 60 graden) is voldoende.
 • Strijken: leg hiervoor een handdoek tussen het kledingstuk en het strijkijzer en strijk het droge kledingstuk op een lage temperatuur en zonder stoom.
 • Föhnen: met enige voorzichtigheid kun je het kledingstuk ook voorzichtig en zorgvuldig föhnen. Het is belangrijk dat elke hoek genoeg warmte krijgt, maar ook hier mag de temperatuur niet te hoog zijn.

Hoe vernieuw je de impregnering?

Als het water na het wassen en drogen niet meer zoals gewoonlijk van je Gore-Tex jas af parelt, is het tijd om de DWR-impregnatie te vernieuwen met geschikte impregneermiddelen. Er zijn ook talloze onderhoudsproducten verkrijgbaar van verschillende fabrikanten, zoals Nikwax. In sommige gevallen zijn er ook gecombineerde 2-in-1 onderhoudsproducten verkrijgbaar. Afhankelijk van of je voor een wash-in of spray-on impregnatie hebt gekozen, zijn er verschillende stappen nodig.


Daarom hebben we een apart artikel geschreven voor het impregneren van membraankleding: Een regenjas waterdicht maken - op de juiste manier.

Wij adviseren...

 • Ongevoerde Gore-Tex kleding kan worden behandeld met een spray of wash-in impregnatie.
 • Impregneren met een spray is meer geschikt voor gewatteerde ski- en winterkleding.

Als een professionele stomerij nodig is vanwege sterke vervuiling, laat jouw stomerij dan het kledingstuk spoelen met zuiver gedestilleerd koolwaterstofoplosmiddel en spray een waterafstotende impregnatie (DWR) op de buitenstof voordat deze wordt gedroogd.


Checklist voor Gore-Tex textielonderhoud

 • Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant!
 • Sluit ritsen, zakken en afdekstrips.
 • Gebruik vloeibaar wasmiddel of speciaal wasmiddel
 • Zacht wasprogramma op max. 40°C / weinig centrifugeren
 • Gebruik geen bleekmiddel, vlekkenverwijderaar of wasverzachter.
 • Aan de lucht drogen of in de droogtrommel op een warme temperatuur.
 • DWR reactiveren in de droger (20 min. op lage temperatuur) of met strijkijzer en handdoek
 • PWR-impregnatie van tijd tot tijd vernieuwen met speciaal middel

Hoe was je Gore-Tex handschoenen?

Natuurlijk moeten handschoenen van Gore-Tex ook goed gereinigd en verzorgd worden - mits het waslabel dit niet expliciet verbiedt. Handschoenen kunnen het beste met de hand in warm water worden gereinigd. Met lederen bovendelen moet je altijd voorzichtig zijn: zeepreinigers zijn niet op hun plaats; het water moet voorzichtig worden uitgeknepen van de vingertoppen tot de pols.


Checklist voor Gore-Tex handschoenen onderhoud

 • Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant!
 • Handwas in warm water; wees voorzichtig, leer verdraagt geen zeepreiniging!
 • Knijp het water voorzichtig uit van de vingertoppen tot de pols.
 • Aan de lucht drogen (vingertoppen omhoog) of in de droger op lage temperatuur (volg de onderhoudsinstructies!)
 • Stoomstrijk warm met een doek tussen handschoen en strijkijzer. Droog strijken mogelijk
 • DWR-impregnatie van tijd tot tijd vernieuwen.

Handschoenen worden het best gedroogd met de vingertoppen naar boven in de lucht of op lage temperatuur in de droogtrommel. Je kunt handschoenen ook strijken als ze droog zijn. Gebruik echter altijd een geschikt product om de impregnering te herstellen.

Hoe vaak moet je je Gore-Tex kleding wassen?

Hoe vaak je je Gore-Tex regenjas of broek moet wassen, hangt af van hoe vaak en hoe intensief je ze gebruikt. Bij intensief gebruik adviseren fabrikanten om de kleding na tien tot twaalf dagen te wassen; bij lichter gebruik is een wasbeurt om de 20 tot 30 dagen voldoende. Je kunt het beste je eigen oordeel volgen: Als kleding er vies uitziet, vochtig of klam aanvoelt of geen water meer vasthoudt, is het tijd om te wassen. In principe moet je de wasinstructies van de fabrikant op het etiket van elk kledingstuk volgen. Meer informatie vind je ook op de homepage van de betreffende fabrikant.


Conclusie: Onderhoud van Gore-Tex

Voor een optimale functionaliteit en een zo lang mogelijke levensduur moeten Gore-Tex producten op de juiste manier worden onderhouden. Vooral bij kleding is wassen van tijd tot tijd nodig - afhankelijk van de intensiteit van het gebruik - en zeker aan te raden.


Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op het product te volgen, omdat deze altijd bedoeld zijn voor het meest gevoelige onderdeel van een kledingstuk. Over het algemeen raadt Gore aan om membraankleding zoals regenjassen en regenbroeken in de wasmachine te wassen met een vloeibaar of speciaal wasmiddel op maximaal 40°C.


Net zo belangrijk als correct wassen is de daaropvolgende reactivering van de DWR-afwerking. Dit gebeurt onder invloed van warmte, dus een zachte ronde in de droger of voorzichtig strijken is noodzakelijk (lees de instructies!).


Gore-Tex handschoenen moeten ook regelmatig gereinigd en verzorgd worden. Dit gaat het beste door ze met de hand te wassen met lauw water. Zeer vette of olieachtige verzorgingsproducten en zeepproducten moeten worden vermeden voor lederen onderdelen. Handschoenen moeten ook worden gedroogd op een lage temperatuur in de droger of aan de lucht, uit de buurt van directe warmtebronnen en de zon.