De zoollengte is een belangrijke indicator voor skischoenen en toerskischoenen. We leggen uit waarom deze informatie zo belangrijk is, waar je het kunt vinden en hoe je het zelf kunt opmeten als dat nodig is. De maattabellen van verschillende fabrikanten helpen je ook bij het kiezen van de juiste zoollengte voor je skischoenen.

Wat is de zoollengte van skischoenen?

De zoollengte verwijst naar de buitenafmeting van een skischoen. Het geeft de lengte van de zool in millimeters aan, die uiteindelijk in de skibinding moet passen. Let op: De schoenmaat in Mondopoint verwijst daarentegen naar de voetlengte in centimeters, die moet overeenkomen met de respectieve binnenafmetingen van de schoen. Eén schaal (of zoollengte) dekt vaak twee of meer schoenmaten.


Net als bij kledingmaten en schoenmaten is er geen gestandaardiseerde norm voor de lengte van skischoenzolen die gemakkelijk kan worden omgezet. De zoollengte is niet gekoppeld aan schoenmaten en is ook niet voor alle fabrikanten hetzelfde. Zelfs bij één fabrikant kunnen verschillende skischoenmodellen van dezelfde maat verschillende zolenlengtes hebben! Vooral toerskischoenen voor berggeoriënteerd racen en alpine gebruik worden vaak gebouwd met een kortere zoollengte, omdat dit zorgt voor een beter loopcomfort zonder toerski's en ook gewicht bespaart.


Waarom heb je de zoollengte nodig?

De zoollengte is nodig voor het monteren en afstellen van de binding op de ski. Enerzijds moet de middenmarkering van de schoen overeenkomen met het bevestigingspunt op de ski, zodat de ski op een gebalanceerde manier kan worden geskied. Ten tweede hebben bindingen slechts een beperkt verstelbereik.


Sommige modellen zijn geschikt voor maximaal drie schaalmaten, terwijl vooral heel lichte toerskibindingen helemaal geen verstelbereik hebben. Daarom is het heel verstandig om pas een binding op je ski's te laten monteren als je ook de juiste schoen hebt. Anders is in het ergste geval de enige optie om nieuwe gaten te boren.


Waar kan ik de lengte van de skischoenzool vinden?

De lengte van de zool wordt normaal gesproken aan de buitenkant van de skischoen gestempeld als een driecijferige millimeter specificatie, meestal bij de hiel. Dit reliëf geeft de meest betrouwbare informatie. De positie kan per merk verschillen.

Hoe meet ik de lengte van de skischoenzool?

Als de millimetermarkeringen op beide schoenen niet meer zichtbaar zijn, kun je ook zelf de lengte van de skischoenzool opmeten. Om dit te doen, meet je de profielzool vanaf de buitenste voorrand bij de teen van de schoen tot de buitenste rand van de zool bij de hiel. Als de zool van de skischoen al een beetje versleten en afgerond is aan de randen, moet je daar rekening mee houden bij het opmeten.


Let op: voor een goede pasvorm moet de lengte van de zool tot op de millimeter nauwkeurig zijn!


Bergzeit Set Configurator

Heb je nu een goed overzicht van de criteria waarmee je rekening wilt houden bij het kiezen van je volgende ski of toerskischoen? Dan kun je de Bergzeit ski set configurator gebruiken om jouw individuele combinatie van toerski's, toerskibindingen, toerskischoenen en stijgvellen samen te stellen.


Het mooiste is dat onze specialisten de in de set bestelde toerskibindingen direct op je nieuwe toerski's kunnen monteren en de stijgvellen op maat kunnen snijden. Tegelijkertijd ontvang je, afhankelijk van de combinatie, korting op een bestelling als set.


Ga direct naar de set configurator!