Voor langere fietstochten, woon-werkverkeer of om boodschappen te doen zijn fietstassen onmisbaar.


Fietstassen zijn van onschatbare waarde voor het vervoeren van je spullen tijdens een fietstocht, of het nu gaat om een dagtocht door de natuur of een fietstocht rond de wereld. In de afgelopen jaren zijn fietstassen er vooral in geslaagd om zich te ontdoen van hun imago als iets dat niet gebruikt wordt door serieuze (dat wil zeggen coole) fietsers en zijn ze behoorlijk populair geworden. En daar is een goede reden voor: Ze zijn efficiënt, vooral omdat fabrikanten een uitgebreid assortiment en verschillende stijlen gespecialiseerde fietstassen maken voor elk mogelijk gebruik.

Urban fietstassen

Fietstassen voor in de stad hebben de afgelopen jaren de meeste vooruitgang geboekt. Fabrikanten van fietstassen maken nu fietstassen die zowel voldoen aan de technische parameters voor het bevestigen van bagage aan fietsen als aan de gespecialiseerde wensen van hun klanten.


 • Fietstassen voor boodschappen - licht en gemakkelijk te dragen tijdens het lopen. Fietstassen met afneembare schouderbanden zijn ideaal voor dit doel omdat ze kunnen dienen als rugzak of als schoudertas.
 • Fietstassen voor naar kantoor - bevatten een beschermd laptopvak en kunnen als aktetas of rugzak worden gedragen.

Natuurlijk is het altijd goed dat de fietstassen robuust zijn, maar voor gebruik in de stad is het belangrijker dat ze snel en gemakkelijk bevestigd en verwijderd kunnen worden.


Fietstassen voor toertochten

Op langere fietstochten bieden fietstassen veel voordelen ten opzichte van een rugzak. Eerst en vooral kun je meer spullen meenemen met minder inspanning. Mountainbikers vinden fietstassen vaak lastig bij het afdalen, maar het probleem is elegant opgelost met variabele tassystemen die op de fiets bevestigd kunnen worden bij het omhoog fietsen en als rugzak gedragen kunnen worden bij het afdalen.

 • Fietstassen voor kortere tochten - deze zijn robuust en waterdicht. Een klassiek deksel (overlappend) of een afrolbare bovenkant blijft een kwestie van voorkeur. Goede tassen voor achterop de fiets zijn schuin aan de kant die naar de pedalen wijst om te voorkomen dat je er tegenaan stoot tijdens het trappen. Fietstassen die afzonderlijk aan de bagagedrager kunnen worden bevestigd zijn handig omdat je zo zelfs kleine hoeveelheden gewicht gelijkmatig kunt verdelen of ruimte kunt vrijmaken wanneer dat nodig is.
 • Fietstassen voor lange tochten - hier is het aan te raden om extra tassen (zogenaamde lowriders) aan beide kanten van het voorwiel aan de vork van de fiets te bevestigen. Dit zorgt voor een meer gecentraliseerd zwaartepunt op de fiets, wat het rijden aangenamer maakt. Let op: Pas op dat je de voortassen niet te zwaar belast, want dat kan het sturen belemmeren. Een goede richtlijn voor een optimale gewichtsverdeling is ongeveer een derde van het gewicht voorin en twee derde achterin te plaatsen.
 • Fietstassen voor steile hellingen - deze moeten als rugzak gedragen kunnen worden, omdat het nauwelijks mogelijk is om je gewicht achter het zadel te verplaatsen met de achtertassen bevestigd. Ortlieb heeft precies voor dit doel een variabel draagsysteem ontwikkeld met afneembare gewatteerde schouderbanden, zodat de gebruiker zijn fietstas in enkele minuten kan omtoveren tot een volledig functionele rugzak.

Wat is handig?

Zoals met de meeste uitrusting het geval is, zijn sommige accessoires en fietstassen handig en andere minder. Het volgende is het handigst gebleken bij het afleggen van langere afstanden op de fiets:

 • Stuurtassen zijn geweldig om kleine spullen zoals camera's, reisgidsen, portemonnees, enz. gemakkelijk bij te kunnen pakken.
 • Kaarthouders - kunnen aan een stuurtas worden bevestigd zodat je altijd je kaart bij de hand hebt.
 • Anti-diefstalvoorzieningen - zodat je zo gemakkelijk verwijderbare fietstassen geen pootjes krijgen.
 • Dry-bags - hiermee kun je je spullen netjes ordenen in de grote tassen.
 • Regenhoezen - handig voor het afdekken van niet-waterdichte fietstassen. Helaas hebben ze ook de vervelende neiging om te wapperen in de wind.

Rolltop fietstassen zijn niet alleen waterdicht, maar hebben ook het extra voordeel dat ze gruis en stof uit je tassen houden. Fietstassen met rolltop moeten 3-4 keer stevig worden opgerold om ze helemaal waterdicht te maken. De fietstas met roltop is ook geweldig voor dagelijks gebruik omdat je de grootte van de tas kunt aanpassen aan de inhoud.


Extra's

Ortlieb fietstassen en Deuter fietstassen zijn voorzien van Quicklock-bevestigingssystemen waarmee de tassen gemakkelijk op fietsenrekken geplaatst en verwijderd kunnen worden. Het bevestigingsmechanisme werkt met haken die om het frame van de fietsdrager zitten - door de lading aan het handvat op te tillen wordt het vergrendelmechanisme van de haken geactiveerd, waardoor de tas kan worden verwijderd of aan de standaard kan worden bevestigd. Een bijkomend voordeel: onderdelen van het mechanisme zijn ook gemakkelijk te vervangen, mochten ze breken.


Materialen

Tegenwoordig zijn er twee belangrijke materiaalsoorten waarvan fietstassen worden gemaakt:

 • Polyester met PVC-coating (hetzelfde dat wordt gebruikt voor vrachtwagenzeilen) is uitzonderlijk duurzaam en waterdicht. Een nadeel is het gewicht. Fietstassen van dit materiaal zijn bedoeld voor fietsers die hun tassen dagelijks en onder alle weersomstandigheden gebruiken.
 • Cordura stof met PU-coating. Deze stof is veel lichter maar niet 100% waterdicht. Tassen van deze stof worden meestal geleverd met een regenhoes. Het is een uitstekende optie voor fietsers die meer geschikt zijn voor mooi weer.

De meeste fabrikanten proberen zo min mogelijk PVC te gebruiken.


TIP: Reflectoren

Reflectoren zijn onmisbaar op fietstassen. De meeste merken hebben reflectoren of reflecterende patches op hun fietstassen die ervoor zorgen dat je zelfs in de schemering zichtbaar bent. De hoeveelheid reflectie verschilt echter van merk tot merk; je kunt het beste vergelijken en beslissen hoeveel je nodig acht om je veilig te voelen.

Fietstas merken

De fietstas topmerken van hoge kwaliteit zijn:

 • Deuter - de bekende rugzakfabrikant, biedt ook een klein assortiment fietstassen onder hun label in samenwerking met Ortlieb
 • Vaude - gespecialiseerd in een uitgebreid assortiment fietsrugzakken en fietstassen met een focus op milieuvriendelijkheid
 • Evoc - biedt een moderne kijk op de alledaagse fietstas met veel stijlen en vaak in levendige kleuren