Wat is jouw handschoenmaat? Geen idee? We vertellen je in twee stappen hoe je je handschoenmaat bepaalt en met je maten de juiste maat kiest. En hoe je kunt zien of een model echt bij je handen past.


1. Hoe bepaal je je handschoenmaat

Om de juiste handschoenmaat te kiezen hoef je alleen maar de omtrek van je hand te meten en met een paar kleine dingen rekening te houden:

  • Leg een meetlint of touwtje als meethulp in het midden van de hand - dus onder de bal van de duim en boven de basis van de duim - rond de open, licht gebogen hand.
  • Leg de lengte van je meethulp langs een liniaal of meetlat.
  • Noteer de omvang van de hand.

De band moet op het breedste punt niet te strak zitten, maar ook niet te los. Wees voorzichtig met elastiek: de meethulp mag niet worden uitgerekt.


Hulpmiddelen voor het meten van de handschoenmaat

Om je eigen handschoenmaat te bepalen heb je een meetlint nodig. Als alternatief kun je ook een stuk tape, touw of iets dergelijks gebruiken als meethulp. In dit geval heb je ook een liniaal of duimstok nodig om de lengte te meten.


2. Vergelijk je gemeten maat met de maattabel van het product

In onze winkel vind je op de productpagina's een link naar de maattabel van de betreffende fabrikant. Hier kun je met behulp van je maten de juiste handschoenmaat vinden.


Handschoenmaten zijn niet gestandaardiseerd

Handschoenen zijn niet per maat gestandaardiseerd. De specificaties van de fabrikanten bieden daarom de beste oriëntatie bij het kiezen van een maat. Elk merk ontwerpt zijn modellen een beetje anders, maar zelfs binnen een merk zijn verschillen in snit en pasvorm mogelijk. Het enige wat je kunt doen is goed passen.


Handschoen maattabellen

Belangrijk: De volgende tabellen tonen de standaardmaten. Waar tabellen van fabrikanten beschikbaar zijn, vind je die in de Bergzeit Shop onder "Maattabel" bij de maatselectie van het betreffende product.


Maattabel handschoenen dames

Omvang in cm 15,5 16 16,5 17 18 19 20,5 22 23 24
Maat 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9
Komt overeen met XS XS S S M M L L XL XL

Maattabel handschoenen heren

Omvang in cm 19 20,5 22 23 24 26 27 29
Maat 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 11
Komt overeen met S S M M L L XL XXL

Maattabel handschoenen kinderen

Omvang in cm 13 14 14,5 15 15,5 16 16,5 17 18 19
Maat 2 3 3,5 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7
Komt overeen met XS XS S S M M L L XL XL

Is er verschil tussen handschoenmaten voor vrouwen en mannen?

Het meten van de handschoenmaat werkt voor iedereen hetzelfde. Er zijn echter verschillen in de pasvorm. Deze zijn gebaseerd op de standaardmaten van de betreffende doelgroep, zodat dameshandschoenen meestal wat smaller van lengte zijn dan herenmodellen.


Wat doe je als de metingen niet aan de norm voldoen?

Vrouwelijk, grote, bredere handen en lange vingers? In het Bergzeit-assortiment zijn de handschoenen gesorteerd op heren-, dames- en kinderhandschoenen. In sommige gevallen is het zinvol om eens bij het andere geslacht te kijken. Dit is het geval als je maten op de grens liggen of als je erg brede (eerder mannenmodellen) of erg delicate (eerder vrouwenmodellen) handen hebt. Ook volwassenen met zeer kleine handen kunnen in kinderhandschoenen vinden wat ze zoeken.

  • Tip: Even voor de volledigheid, want de betrokken dames weten het toch al: ook aan lange vingernagels moet worden gedacht bij het kopen van handschoenen!

Probeer ze aan: Handschoenen moeten passen

Of handschoenen goed passen, kun je alleen ontdekken door ze te proberen. Net als schoenen mogen ze niet knellen of schuren, dus let op hinderlijke naden en knellende kenmerken. Als de handschoenen perfect passen, kun je zonder problemen door de schacht glijden (breedtecontrole), je vingertoppen raken zéér licht de voorkant aan (bij licht gebogen handen) en je ondervindt bij het uitrekken geen noemenswaardige weerstand (lengtecontrole).
Voor optimale bewegingsvrijheid met handschoenen moet de lengte van de vingers compatibel zijn met die van de handschoen - dat wil zeggen dat je je vingers volledig kunt spreiden en dat de vingertoppen je niet in je bewegingsvrijheid beperken.