- Reizen & Outdoor
- Rugzakken & Tassen
- Basics
- Licht & Elektronica
- Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Trailrunning uitrusting
- Fiets uitrusting
- Klettersteig uitrusting
- Alpinisme & IJsklimmen
- Yoga & Training
- Toerski uitrusting
- Lawine uitrusting
- Freeride ski uitrusting
- Langlauf uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Splitboard uitrusting
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
De juiste trekkingtent voor jouw outdoor-avonturen
Of je nu een trekkingtent zoekt voor 2, 4 of 6 personen, waterdicht, lichtgewicht of gewoon betaalbaar: een goede trekkingtent moet aan veel eisen voldoen. Daarom is het de moeite waard om vooraf na te denken over welke eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn. In principe kun je jezelf de volgende vraag stellen: Wie heeft de tent nodig, voor welk gebruiksdoel en waar en wanneer ga je erin slapen?
Grote of kleine tent: Wie slaapt er in de trekkingtent?
Gezien de enorme keuze aan tenten is het handig om te weten voor hoeveel personen de tent bedoeld is.
Kleine tenten voor 1 tot 3 personen
Ben je alleen op pad en wil je licht reizen? Dan is een 1-persoons trekkingtent jouw ideale metgezel. Deze neemt weinig ruimte in beslag, zowel in je bagage als op de campingplek, en is meestal snel en eenvoudig op te zetten. Kleine groepen van twee tot drie personen kunnen het beste kijken naar 2-persoonstenten of 3-persoonstenten. Let hierbij ook op de lichaamslengte van de gebruikers. Ben je bijvoorbeeld twee meter lang of heb je veel ruimte nodig, dan moet je daar rekening mee houden. De exacte afmetingen van de tent zijn een goed uitgangspunt. Een lichte 2-persoonstent kan in de praktijk namelijk krap zijn voor twee volwassenen.
Grote tenten voor 4 tot 8 personen
Ga je met een groep op trekkingtocht? Dan kan het vaak praktischer om twee 2-persoonstenten mee te nemen in plaats van één 4-persoonstent. Hoewel een 4-persoonstent lichter is als je het gewicht verdeelt over meerdere personen, ben je minder flexibel. Wat als jullie een keer niet met vier personen op pad gaan?
Familie- en kampeertenten
Ga je met het hele gezin of een grotere groep op kampeervakantie, dan zijn familietenten ideaal – vooral als het gewicht een minder grote rol speelt. Ze bieden voldoende ruimte voor alle bewoners en zijn vaak opgedeeld in meerdere slaapcabines. Typisch is ook een grote leefruimte, waar je bij slecht weer aan een kampeertafel kunt zitten om te eten of een spelletje te spelen.
Voor welk gebruik is je trekkingtent bedoeld?
Er is een groot verschil tussen een tent voor familiekamperen en een trekkingtent. Zowel qua constructie als qua gewicht en pakmaat gelden hier verschillende eisen. Ook het seizoen, de reisbestemming en het bijbehorende klimaat spelen een rol bij de keuze van een tent.
Trekkingtenten: licht, compact en stevig
Bij trekking zijn gewicht en pakmaat vaak doorslaggevende criteria, maar ook de constructie van de tent is belangrijk. Reis je bijvoorbeeld veel naar warme landen, dan tref je vaak harde, droge grond aan waar haringen lastig in te slaan zijn. In dat geval is een zelfdragende koepeltent ideaal. Binnententen van mesh zorgen voor goede ventilatie en kunnen bij veel modellen ook los zonder buitentent worden opgezet.
In noordelijke gebieden is het juist belangrijk dat de trekkingtent stormbestendig is en hevige regen kan doorstaan. De grond is hier meestal zachter, waardoor het gemakkelijk is om de tent met haringen goed vast te zetten. Een tunneltent is dan een goede keuze, omdat deze licht is, veel binnenruimte biedt en snel op te zetten is bij regen. Let op een diep doorlopend buitendoek en een dicht binnenzeil voor optimale bescherming tegen kou en vocht.
Winterbestendige trekkingtenten: geodeten & tunneltenten
Wil je ook in de winter kamperen? Dan heb je een trekkingtent nodig die bestand is tegen zware stormen en sneeuwbelasting. Geodetische tenten zijn hiervoor de beste keuze. Maar ook tunneltenten kunnen in de winter goed worden gebruikt. Hier zijn robuuste materialen en sterke tentstokken onmisbaar. Afsluitbare ventilatieopeningen en een laag doorlopende buitentent – eventueel met sneeuwflappen – houden stuifsneeuw buiten.
Belangrijk: Je moet de tent ook met handschoenen eenvoudig kunnen opzetten, ritsen openen en ventileren. Grote voortenten (apsis) voor koken bij stormachtig weer zijn absoluut noodzakelijk.
Ultralichte trekkingtenten: tipi’s & tarps
Voor wie écht ultralicht wil reizen, zijn er alternatieven met ongebruikelijke constructies zoals single-wall tenten, tipi’s of tarp-tenten. Vaak vervang je bij deze modellen de tentstokken door trekkingstokken en ontbreekt een binnentent. Voor ervaren trekkers zijn zelfs uitdagende tochten zonder veel comfortverlies mogelijk.
Trekkingtenten voor kamperen
Bij kamperen gelden soortgelijke overwegingen als bij trekking, afhankelijk van het seizoen en de bestemming. Het verschil is dat je hier meestal meer speling hebt qua gewicht en pakmaat, omdat je veelal met de auto naar de camping reist.
Zoek je een trekkingtent voor backpacken, eenvoudig zomerkamperen of festivals? Dan is een simpele koepeltent vaak de beste keuze: snel op te zetten en voordelig. Reis je met een camper, caravan of busje, dan kun je je leefruimte uitbreiden met een voortent.
Waterkolom: Hoe waterdicht is een trekkingtent?
De waterkolom bepaalt hoe goed een tent bestand is tegen waterdruk. Kort gezegd: hoe hoger de waterkolom, hoe beter de waterdichtheid. Vanaf 1.300 mm wordt een materiaal technisch als waterdicht beschouwd – en dat haalt elke fatsoenlijke tent.
Toch zijn hogere waarden wenselijk, vooral bij de tentbodem, zeker bij langdurige regen of natte ondergrond.
Door de hoge drukbelasting op de tentbodem moet deze extra stevig zijn. Je kunt eventueel ook een grondzeil toevoegen voor extra bescherming. Bij de buitentent mogen de waarden lager zijn, omdat hier minder druk op het materiaal komt.
Wij raden het volgende aan:
- Tentbodem: Voor een betrouwbare waterdichte tentbodem van je trekkingen adviseren we een waterkolom van minimaal 5.000 mm. Bij ultralichte tenten ligt dit vaak rond de 3.000 mm als compromis tussen prestatie en gewicht.