Het begon allemaal heel klein bij Fjällräven. Als 14-jarige padvinder had Åke Nordin nooit verwacht dat de dingen die hij maakte een belangrijk outdoormerk zouden worden.
Van zelfgemaakte rugzakken tot outdoorfitter
In 1950 plande Nordin een lange trektocht, maar zijn rugzak was niet geschikt voor zwaardere lasten. Dus maakte hij zijn eigen rugzak in de schuur van zijn ouders door een katoenen zak aan een houten frame te bevestigen. Dit zorgde voor een uitstekende gewichtsverdeling en maakte het gemakkelijk om zware lasten te dragen. Het nieuws deed de ronde. Rendierherders hoorden ervan en lieten ook een paar van deze rugzakken maken.
Na zijn militaire dienst richtte Nordin in 1960 Fjällräven op, wat vertaald kan worden als Poolvos. Het hoofdkantoor van het bedrijf was de eenkamerflat van de familie in Örnsköldsvik. Hieruit ontwikkelde zich geleidelijk het huidige productassortiment. Na de rugzakken kwamen condensvrije tenten, outdoorjassen en slaapzakken. Sommige producten uit het eerste decennium van het bedrijf zitten nog steeds in het assortiment en zijn klassiekers geworden, zoals de Greenland Jasse (in het assortiment sinds de jaren 60 ) of de Kånken schoolrugzak (geproduceerd sinds de jaren 1970).
Fjällräven - Robuuste en duurzame outdoorproducten
Vanaf het begin heeft Fjällräven zich gericht op duurzame producten die geschikt zijn voor gebruik buitenshuis. “We ontwikkelen,” legt persvoorlichter Philipp Kloeters uit, ”outdooruitrustingen die hun inspiratie uit de natuur halen en de wildernis als proeftuin gebruiken. Als je veel tijd buiten doorbrengt, moet je kunnen vertrouwen op je uitrusting. Natuurlijk zijn robuustheid en duurzaamheid erg belangrijke criteria. Bij Fjällräven richten we ons ook op robuuste en duurzame producten omdat we onder de indruk zijn van het feit dat deze beter zijn voor het milieu dan kortstondige trenditems die maar één seizoen meegaan.” Immers, hoe langer een jas of tent wordt gebruikt, hoe beter de milieuprestaties.
”... een speciale verantwoordelijkheid tegenover mensen, dieren en het milieu..."
Maar Fjällräven zorgt er ook voor dat er milieuvriendelijke processen worden gebruikt bij de productie. Als outdoorbedrijf, zegt Kloeters, heeft het bedrijf “een speciale verantwoordelijkheid ten opzichte van mensen, dieren en het milieu. Net zoals echte outdoorliefhebbers hun camping achterlaten zodat anderen na hen kunnen genieten van de schoonheid van de ongerepte natuur, streven wij er als bedrijf naar om de negatieve gevolgen van onze acties voor het milieu te minimaliseren. Toekomstige generaties moeten immers ook de kans krijgen om de natuur in te trekken en ervan te genieten.
De producten van Fjällräven maken nu steeds vaker gebruik van gerecyclede of organische materialen. Vanaf 2015 worden er alleen nog producten gemaakt zonder waterafstotende behandeling die geperfluoreerde chemicaliën (PFC's) bevatten, zoals de nieuwe hardshell collectie.