Het begon allemaal heel klein bij Vaude: in 1974 was het een eenmanszaak in een oude hoppenschuur in Untereisenbach, Zwaben in Duitsland. Daar knutselde Albrecht von Dewitz aan rugzakken. Inmiddels is het uitgegroeid tot een bedrijf met 500 werknemers en is het een van de weinige bedrijven in de outdoorbranche die geen deel uitmaakt van een beursgenoteerde groep, maar nog steeds in familiebezit is.
Vaude: compleet voor alle outdooravonturen
Vaude heeft niets meer te maken met de kleine rugzakproductie in een oude hoppenschuur, maar biedt een uitgebreid assortiment voor alle outdoorfans. Vaude rugzakken en Vaude fietstassen behoren nog steeds tot de kerncompetentie van het merk. Maar ook tenten, slaapzakken en outdoorkleding zijn wereldwijd bijzonder populair. Op zoek naar kleding die zowel modieus als weerbestendig is? Of je nu op vakantie bent, in de bergen of in je dagelijks leven: De functionele regenjassen en -broeken van Vaude houden je betrouwbaar droog, terwijl de winterjassen van Vaude je in staat stellen om ook in het koude seizoen je buitensporten te beoefenen.
Trouwens: Als je eerst slaapzakken, tenten of speciale bagage en zadeltassen van Vaude wilt testen, kun je gewoon outdoorproducten huren via de Vaude verhuurservice.
Vaude: verantwoordelijkheid voor het milieu
De term “verantwoordelijkheid” is misschien wel de sleutel tot het bedrijf. De eerste zin van het mission statement maakt dit duidelijk: “Vaude gaat zorgvuldig om met mens en milieu.” Het merk volgt consequent dit credo. “Alles wat we doen moet zorgvuldig worden overwogen en vanuit verschillende perspectieven worden bekeken,” legt Antje von Dewitz uit.
Vaude neemt verantwoordelijkheid voor het milieu door duurzame productie. Al in 1994 richtte het bedrijf een netwerk op om producten te recyclen. Sinds 2001 zijn steeds meer producten gecertificeerd volgens de bluesign® norm. Dit betekent dat outdoor artikelen worden geproduceerd op een manier die hulpbronnen spaart, milieuvriendelijk is en veilig voor werknemers en consumenten. Er komt nog meer in deze richting, zoals de interne Green Shape certificering voor milieuvriendelijke en duurzame productie of de ondertekening van de Duitse duurzaamheidsindex. “We willen onze bijdrage leveren aan een wereld die het waard is om in te leven,” zegt Antje von Dewitz, “zodat mensen ook morgen nog van de natuur kunnen genieten. Dat is wat ons drijft. Om dit te bereiken doen we er als bedrijf alles aan op het gebied van milieubescherming en sociale verantwoordelijkheid." Het bedrijf werd voor het laatst beloond voor deze inzet in 2024, toen het de prestigieuze German Sustainability Award won als “Duitslands meest duurzame merk”. Sinds het seizoen lente/zomer 2018 draagt de hele kledingcollectie het Green Shape label. Alle kledingstoffen zijn ook 100% PFC-vrij, wat betekent dat ze zijn vervaardigd zonder schadelijke fluorkoolstofverbindingen. Vaude heeft in 2018 ook de upcyclingwerkplaats opgericht. Hier worden overtollige materialen verzameld op de locatie in Tettnang en verwerkt tot shopper tassen. Het bedrijf heeft voor het project vluchtelingen uit Syrië in dienst, die niet alleen laten zien hoe waardevolle grondstoffen kunnen worden behouden, maar ook hoe integratie kan slagen.
Vaude: inzet voor eerlijke arbeidsomstandigheden
Vaude neemt ook verantwoordelijkheid voor mensen, bijvoorbeeld met betrekking tot het waarborgen van eerlijke arbeidsomstandigheden. Vaude maakt haar producten in Tettnang en Bim Son in Vietnam - en laat deze productie controleren door de Fair Wear Foundation (FWF) door middel van inspecties en interviews met werknemers. In 2015 kreeg Vaude de Leader-status, de hoogst mogelijke categorie van de non-profitorganisatie FWF. In datzelfde jaar publiceerde Vaude als eerste bedrijf in de outdoorbranche een geauditeerde common good balans, waarin naast economische factoren ook ecologische en sociale factoren worden geëvalueerd, waarmee Vaude een pionier is in de common good economy (ECG).
Verantwoorde outdoorproducten
Dit maakt ook duidelijk wat je als klant steunt als je voor een Vaude-product kiest: Je steunt een bepaalde houding, de zorgzame omgang met mens en milieu. De inspanningen van het bedrijf worden transparant gedocumenteerd, bijvoorbeeld in het grote duurzaamheidsverslag. Tegelijkertijd vereisen deze doelen altijd een evenwicht. “Duurzaam handelen brengt meer inspanning en kosten met zich mee,” verduidelijkt Antje von Dewitz. Maar als bedrijf moet je ervoor betalen, ook al heeft het gevolgen voor de winst. “We kiezen voor een consistente aanpak, ook al is dat soms ongemakkelijk.” Volgens Antje von Dewitz stapt Vaude “volledig af van PVC-materiaal in de tassensector en stappen we over op milieuvriendelijkere, waterdichte alternatieven - ondanks de extra kosten van 30 procent. Het is ook belangrijk om transparant te zijn over de betrokkenheid van onze producten. We zetten ons in om klanten bewuster te maken door middel van trainingen voor winkeliers, ons duurzaamheidsrapport of gezamenlijke initiatieven van fabrikanten."
Het hele outdoorassortiment
Inmiddels heeft Vaude niets meer te maken met rugzakproductie in een oude hoppenschuur. Het bedrijf biedt een heel assortiment outdooruitrusting. Rugzakken en fietstassen behoren nog steeds tot de kerncompetentie. Het bedrijf produceert echter ook tenten, slaapzakken en outdoorkleding (van regenjassen en broeken tot functionele kleding). Terwijl de schoudertassen ideale metgezellen zijn voor in de stad en op vakantie, zijn de tenten en jassen ook geschikt voor extreme omstandigheden. Dankzij de innovatieve iRentit by Vaude service kunnen outdoorliefhebbers al deze producten eenvoudig huren en na gebruik weer inleveren, wat in lijn is met de “share economy” en een duurzaam bedrijfsmodel om hulpbronnen te sparen.
Wat is de volgende stap voor Vaude?
De balans opmaken: De hele collectie is gemaakt zonder schadelijke fluorkoolstoffen. Biogebaseerde en gerecyclede materialen in meer dan 70% van de Vaude producten. Kleding gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals hennep, linnen of biologisch katoen, en verder nieuwe, innovatieve materialen zoals het recyclen van gebruikte banden door middel van massabalansprocessen, wat tot 60% Co2-uitstoot bij de productie bespaart.
Een blik in de toekomst laat het zien: De drukke Opperzwaben blijven zichzelf ambitieuze doelen stellen. Vaude zet zich in om de sociale en ecologische normen in de wereldwijde toeleveringsketen verder te verhogen. Vaude boekt ook vooruitgang met zijn klimaatstrategie. Met de zogenaamde Science Based Targets (SBT) wil Vaude verder bijdragen aan het beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graad, in overeenstemming met de doelen van het klimaatakkoord van Parijs. Last but not least is het principe van de circulaire economie bijzonder belangrijk voor Vaude. Door hergebruik en recycling van gebruikte producten en grondstoffen kan de behoefte aan eindige fossiele grondstoffen verder worden teruggedrongen.